Jesienny tort gruszkowo-kajmakowy

Jesienny tort gruszkowo-kajmakowy

Składniki:

Biszkopt:
•    5 jajek
•    100 g cukru
•    pół łyżeczki proszku do pieczenia
•    100 g mąki
•    50 g mąki ziemniaczanej
•    3 łyżki ciemnego kakao
•    2 łyżki wody

Krem:
•    600 ml Śmietany UHT gostyńskiej 30%
•    1 puszka Kajmaku gostyńskiego
•    5 płaskich łyżeczek żelatyny
•    3 łyżki Mleka gostyńskiego UHT 3,2%
•    1 łyżka cukru pudru

Gruszki w syropie:
•    4 gruszki
•    ok. 3/4 szklanki wody
•    5- 6 łyżek cukru kryształu

Dodatkowo:
•    ok. 300 g Kajmaku gostyńskiego
•    3 łyżki Mleka Gostyńskiego UHT 3,2%
•    ok. 100 ml syropu z gruszek
•    płatki czekoladowe do dekoracji

Przygotowanie:

•    Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę przez ok. 7 minut. Pod koniec ubijania dodajemy wodę.

•    Następnie przesiewamy obie mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Delikatnie łyżką drewnianą mieszamy do połączenia składników, przekładamy do tortownicy (średnica 25- 26cm) wyłożonej papierem (tylko dno) i pieczemy ok. 30 min w temp.175°C.

•    Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Do garnuszka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Chwilę gotujemy aż zacznie robić się syrop. Dodajemy gruszki i gotujemy kilka minut kontrolując, aby gruszki się nie rozgotowały. Gruszki odcedzamy na sitku i studzimy.
Syrop zostawiamy do naponczowania biszkoptu.

•    Ciasto po upieczeniu studzimy a następnie przekrawamy na dwa blaty. Każdy z nich ponczujemy syropem z gruszek. Jeśli syrop jest dla nas za słodki, możemy go rozcieńczyć z wodą.

•    Jeden blat wkładamy do tortownicy, w której się piekło ciasto. Masę kajmakową wykładamy do rondelka, dolewamy mleko i chwilę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Jeśli masa jest bardzo rzadka, wtedy rezygnujemy z mleka. Chodzi o to, aby masa była aksamitna i dobrze się rozsmarowywała. Pierwszy blat smarujemy połową masy kajmakowej. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 100 ml wrzątku.

•    Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Do śmietany dodajemy pozostały przestudzony kajmak oraz przestudzoną żelatynę. Miksujemy do połączenia składników.

•    Na koniec do masy śmietanowej dorzucamy gruszki, delikatnie mieszamy i zanim zacznie tężeć wylewamy na pierwszy blat ciasta posmarowanego kajmakiem. Masę wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta.

•    Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z tortownicy.

•    W garnuszku podgrzewamy mniejszą porcję kajmaku razem z mlekiem. Dokładnie mieszamy, aby był gładki. Lekko studzimy i polewamy nią tort, delikatnie rozsmarowując po wierzchu. Kiedy lekko zastygnie, dekorujemy płatkami czekolady.

Autor: Radość kipiąca uśmiechem