Składniki:
Biszkopt:
• 5 jajek
• 100 g cukru
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• 100 g mąki
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 3 łyżki ciemnego kakao
• 2 łyżki wody
Krem:
• 600 ml Śmietany UHT gostyńskiej 30%
• 1 puszka Kajmaku gostyńskiego
• 5 płaskich łyżeczek żelatyny
• 3 łyżki Mleka gostyńskiego UHT 3,2%
• 1 łyżka cukru pudru
Gruszki w syropie:
• 4 gruszki
• ok. 3/4 szklanki wody
• 5- 6 łyżek cukru kryształu
Dodatkowo:
• ok. 300 g Kajmaku gostyńskiego
• 3 łyżki Mleka Gostyńskiego UHT 3,2%
• ok. 100 ml syropu z gruszek
• płatki czekoladowe do dekoracji
Przygotowanie:
• Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę przez ok. 7 minut. Pod koniec ubijania dodajemy wodę.
• Następnie przesiewamy obie mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Delikatnie łyżką drewnianą mieszamy do połączenia składników, przekładamy do tortownicy (średnica 25- 26cm) wyłożonej papierem (tylko dno) i pieczemy ok. 30 min w temp.175°C.
• Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Do garnuszka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Chwilę gotujemy aż zacznie robić się syrop. Dodajemy gruszki i gotujemy kilka minut kontrolując, aby gruszki się nie rozgotowały. Gruszki odcedzamy na sitku i studzimy.
Syrop zostawiamy do naponczowania biszkoptu.
• Ciasto po upieczeniu studzimy a następnie przekrawamy na dwa blaty. Każdy z nich ponczujemy syropem z gruszek. Jeśli syrop jest dla nas za słodki, możemy go rozcieńczyć z wodą.
• Jeden blat wkładamy do tortownicy, w której się piekło ciasto. Masę kajmakową wykładamy do rondelka, dolewamy mleko i chwilę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Jeśli masa jest bardzo rzadka, wtedy rezygnujemy z mleka. Chodzi o to, aby masa była aksamitna i dobrze się rozsmarowywała. Pierwszy blat smarujemy połową masy kajmakowej. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 100 ml wrzątku.
• Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Do śmietany dodajemy pozostały przestudzony kajmak oraz przestudzoną żelatynę. Miksujemy do połączenia składników.
• Na koniec do masy śmietanowej dorzucamy gruszki, delikatnie mieszamy i zanim zacznie tężeć wylewamy na pierwszy blat ciasta posmarowanego kajmakiem. Masę wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta.
• Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z tortownicy.
• W garnuszku podgrzewamy mniejszą porcję kajmaku razem z mlekiem. Dokładnie mieszamy, aby był gładki. Lekko studzimy i polewamy nią tort, delikatnie rozsmarowując po wierzchu. Kiedy lekko zastygnie, dekorujemy płatkami czekolady.
Autor: Radość kipiąca uśmiechem