Kalejdoskop

Kalejdoskop

 

Kalejdoskop

To niezwykle kolorowe i pyszne ciasto.

Ciasto:

  • 9 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki suchego maku
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kisiel truskawkowy
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 szklanka śmietanki UHT 30% gostyńskiej

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych białek dodać cukier i ubijać do momentu uzyskania szklistej bezy, następnie dodać przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać olej.

Ciasto podzielić na cztery części

  • do pierwszej dodać żółtka jajek i dodatkową mąkę
  • do drugiej mak
  • do trzeciej kakao
  • do czwartej kisiel
Ciasto z dodatkami wymieszać, formę (33*22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i na środku wylać 1 łyżkę ciasta, następne ciasta lać kolejno jak przy wylewaniu „Zebry” do momentu wykończenia ciasta. Piec w temp. 180 stopni około 40 minut.
Galaretki, bez cytrynowej, rozpuścić osobno i odstawić do zastygnięcia. Cytrynową galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wody i odstawić do wystudzenia. Do gęstniejącej, ale jeszcze płynnej galaretki dodać śmietanę i chwilę razem wszystko ubijać. Kolorowe galaretki po zastygnięciu pokroić w kostkę i dodać do masy cytrynowej.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Na dolnym wyłożyć masę cytrynową i przykryć drugim, odstawić do zastygnięcia.
Po zastygnięciu ciasto można polać polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem.