Przepis na 4 porcje.
Składniki:
- 4 gałki lodów waniliowych
- 1 paczka herbatników (ok. 8 szt.)
- 1/2 szkl. mleka UHT gostyńskiego 2%
- 3/4 szkl. śmietany kremówki gostyńskiej 30%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki kawy mielonej
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Zimną śmietankę ubić na sztywno przy pomocy miksera, na koniec dodać cukier puder i szybko wymieszać. Kawę zaparzyć w szklance wody, a następnie pozbyć się fusów. Przygotować 4 szklanki. Lody delikatnie wymieszać z mlekiem, które następnie należy przełożyć do szklanek. Posypać warstwą pokruszonych herbatników, a następnie opruszyć delikatnie warstwą kakao. Przykryć warstwą bitej śmietany i ponownie posypać kakao. Delikatnie wlać przestudzoną kawę do szklanek. Wierzch zwieńczyć warstwą bitej śmietany i ozdobić kakao.
Autor: Zabawa smakiem