10 lodów na patyczku.
Składniki
- 250 ml śmietanki UHT 30% tłuszczu + kakao
- 300 g (200 g do purée + 100 g w całości) malin,
- 350 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5 %SM w Gostyniu
- 2-3 łyżki cukru pudru (w zależności od słodkości malin)
- Pół łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
- Maliny (200 g) blendujemy na gładki płyn. Następnie, przecieramy je przez sitko, aby pozbyć się pestek.
- Czekoladową śmietankę ubijamy na sztywną pianę.
- Purée malinowe łączymy z mlekiem, sokiem z cytryny i cukrem pudrem.
- Stopniowo dodajemy ubitą śmietankę. Gdy składniki się połączą, przekładamy do foremki na lody (jeśli nie mamy foremki, możemy masę przelać do prostokątnego, zamykanego pudełka).
- Do każdego z otworów wkładamy dodatkowo po ok. 4-5 malin.
- Zamrażamy na najwyższej półce, co najmniej na całą noc. Aby wyjąć lody z foremki, moczymy ją chwilę w gorącej wodzie.
Smacznego!
Autor: Pani Smaczna