Lody czekoladowo-malinowe

Lody czekoladowo-malinowe

lody malonowe d

10 lodów na patyczku.

Składniki

  • 250 ml śmietanki UHT 30% tłuszczu + kakao
  • 300 g (200 g do purée + 100 g w całości) malin,
  • 350 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5 %SM w Gostyniu
  • 2-3 łyżki cukru pudru (w zależności od słodkości malin)
  • Pół łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

  • Maliny (200 g) blendujemy na gładki płyn. Następnie, przecieramy je przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  • Czekoladową śmietankę ubijamy na sztywną pianę.
  • Purée malinowe łączymy z mlekiem, sokiem z cytryny i cukrem pudrem.
  • Stopniowo dodajemy ubitą śmietankę. Gdy składniki się połączą, przekładamy do foremki na lody (jeśli nie mamy foremki, możemy masę przelać do prostokątnego, zamykanego pudełka).
  • Do każdego z otworów wkładamy dodatkowo po ok. 4-5 malin.
  • Zamrażamy na najwyższej półce, co najmniej na całą noc. Aby wyjąć lody z foremki, moczymy ją chwilę w gorącej wodzie.

Smacznego!