Mazurek migdałowo-kajmakowy

Mazurek migdałowo-kajmakowy

 

Mazurek migdałowo kajmakowy

Ciasto kruche:
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru pudru
  • kostka Masła gostyńskiego ekstra
  • jajko
  • szczypta soli

Ciasto na rant:

  • 150 g miękkiego Masła gostyńskiego ekstra
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • puszka Masy krówkowej gostyńskiej

Migdały i kandyzowane wiśnie do dekoracji

Przygotowanie:

Ciasto kruche:

Wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na wielkość blaszki 24x36cm. Podpiec ok. 10 minut w 180 stopniach.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią na puch. Dodać jajka, później mąkę i migdały, wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wycisnąć na ciasto ozdobny brzeg. Od razu wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut w 180 st. Ostudzić. Masę kajmakową rozsmarujemy na cieście. Z obranych migdałów i kandyzowanych wiśni robimy kwiaty. Odstawiamy w chłodne miejsce.