Ciasto kruche:
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 i 1/3 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanka cukru pudru
- szczypta proszku do pieczenia
- 200 g Masła gostyńskiego ekstra
- łyżka smalcu
- jajko
- łyżka kwaśnej śmietany
Masa mleczno-czekoladowa:
- 1/2 szklanka Mleka UHT gostyńskiego 3,2%
- 1/2 szklanka cukru
- 1 i 1/3 szklanka mleka w proszku (nie granulowanego)
- 140 g Masła gostyńskiego ekstra
- 1/3 szklanki drobno pokruszonych herbatników
- kilka suszonych daktyli
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki siekanych orzechów włoskich
- 2/3 gorzkiej czekolady 70%
Do ozdoby:
- czekoladowe jajeczka
- płatki migdałowe
- kolorowe kandyzowane skórki
- zielone wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Ciasto kruche
Wszystkie suche składniki posiekać z masłem i smalcem. Dodać jajko i śmietanę, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość blaszki 30×18 cm. Z reszty ciasta uformować cienki wałeczek, zrobić rant. Spód ciasta nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Ostudzić.
Masa mleczno-orzechowa
Mleko, cukier i masło przełożyć do garnuszka, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Do gorącej masy dodać pokruszoną gorzką czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Wsypać mleko w proszku i zmiksować. Na koniec dodać drobno pokruszone ciastka i bakalie, wymieszać. Masę wylać na wystudzony spód mazurka. Udekorować bakaliami i czekoladowymi jajeczkami. Ciasto odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Autor: Smakołyki Asi