Ciasto:
- kostka Masła gostyńskiego ekstra (w temp. pokojowej)
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 jajek
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 200 g zmielonych orzechów (np. włoskie i laskowe)
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki Mleka UHT gostyńskiego 3,2%
Polewa czekoladowa:
- 150 ml Śmietanki UHT 30% gostyńskiej
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 1 puszka Masy krówkowej gostyńskiej
- dowolne bakalie do dekoracji
Do ozdoby:
- czekoladowe jajeczka
- płatki migdałowe
- kolorowe kandyzowane skórki
- zielone wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości. Cały czas ucierając, dodawać po 1 jajku. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Do utartego masła dodać suche składniki i mleko. Dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do dwóch jednakowej wielkości blaszek (24x36cm), wcześniej posmarowanych masłem i oprószonych mąką. Piec ok. 30 minut w 160 stopniach. Ostudzić.
Placki przełożyć masą kajmakową. W rondelku bardzo mocno podgrzać śmietankę, dodać połamane czekolady i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i polać mazurek. Dowolnie udekorować. Schłodzić.
Boki mazurka warto przed wylaniem polewy czekoladowej zabezpieczyć folią aluminiową, aby masa nie rozlała się na boki.
Autor: Smakołyki Asi