Mazurek orzechowo-kajmakowy

Mazurek orzechowo-kajmakowy

 

Mazurek orzechowo kajmakowy

Ciasto:

  • kostka Masła gostyńskiego ekstra (w temp. pokojowej)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g zmielonych orzechów (np. włoskie i laskowe)
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki Mleka UHT gostyńskiego 3,2%

Polewa czekoladowa:

  • 150 ml Śmietanki UHT 30% gostyńskiej
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 puszka Masy krówkowej gostyńskiej
  • dowolne bakalie do dekoracji

Do ozdoby:

  • czekoladowe jajeczka
  • płatki migdałowe
  • kolorowe kandyzowane skórki
  • zielone wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości. Cały czas ucierając, dodawać po 1 jajku. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Do utartego masła dodać suche składniki i mleko. Dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do dwóch jednakowej wielkości blaszek (24x36cm), wcześniej posmarowanych masłem i oprószonych mąką. Piec ok. 30 minut w 160 stopniach. Ostudzić.

Placki przełożyć masą kajmakową. W rondelku bardzo mocno podgrzać śmietankę, dodać połamane czekolady i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i polać mazurek. Dowolnie udekorować. Schłodzić.
Boki mazurka warto przed wylaniem polewy czekoladowej zabezpieczyć folią aluminiową, aby masa nie rozlała się na boki.