Składniki:
- 250 ml ulubionej czarnej kawy (u mnie to kawa sypana z ekspresu)
- 80 ml Mleka gostyńskiego UHT 2% lub Śmietana kremowa gostyńska UHT 30%
- 1 łyżeczka kremu pistacjowego z białą czekoladą (przepis poniżej*)
- 1-2 łyżeczki Mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego
- starte pistacje do dekoracji
Przygotowanie:
Do ulubionej czarnej kawy wmieszać łyżeczkę kremu pistacjowego. Dobrze schłodzone mleko spienić przy użyciu spieniacza na gęstą piankę. Mleczną piankę (lub śmietanę kremówkę) przełożyć na wierzch kawy. Polać mlekiem zagęszczonym i posypać startymi pistacjami. Podawać od razu.
*Krem pistacjowy
Składniki:
- 300 g pistacji bez soli
- 50 g białej czekolady
- 2 łyżki Mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego
- sól
Przygotowanie:
- Pistacje pozbawić łupinek i umieścić w misie blendera. Zmielić na sypką masę. Odstawić na 5 min.
- Po tym czasie ponownie blendować orzeszki do uzyskania płynnej konsystencji (czyli puszczenia tłuszczu).
- Dodać roztopioną w kąpieli wodnej lekko ciepłą białą czekoladę i mleko zagęszczone. Zmiksować.
- Dodać odrobinę soli do smaku. Wymieszać. Przechowywać w szczelnym słoiczku w lodówce.
Autor: Na To Mam Ochotę