Pleśniak z jabłkami i orzechami

Pleśniak z jabłkami i orzechami

Składniki:

Ciasto:
•    500 g mąki tortowej
•    250 g Masła gostyńskiego extra
•    6 żółtek
•    1 małe opakowanie cukru waniliowego
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    2 łyżki Śmietany UHT gostyńskiej 12 lub 18%
•    2 łyżeczki kakao

Beza:
•    6 białek
•    1 szczypta soli
•    3/4 szklanki cukru pudru
•    2 łyżki budyniu śmietankowego

Dodatkowo:
•    około 1 – 1,2 kg jabłek
•    sok z 1/3 cytryny
•    2 łyżki cynamonu
•    3-4 łyżki dżemu z czarnych porzeczek
•    orzechy włoskie

Przygotowanie:

Ciasto:
•    Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy.
•    Dodajemy żółtka oraz posiekane masło, zagniatamy szybko kruche ciasto, dodając śmietanę.
•    Ciasto dzielimy ciasto na 3 części (część na spód największa). Do jednej części dodajemy kakao. Częścią ciasta na spód wykładamy blachę, nakłuwamy i wkładamy do lodówki, pozostałe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 30 minut.
•    Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy sok z cytryny i cynamon, mieszamy. Odstawiamy.
•    Spód ciasta podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 7-8 minut.
•    Ciasto smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, na wierzch wykładamy odciśnięte z soku jabłka, oprószamy całość posiekanymi orzechami. Na jabłka ścieramy zmrożoną część ciemnego ciasta.

Beza
•    Białka ubijamy na sztywno, dodając szczyptę soli, następnie dodajemy cukier i całość ubijamy mocno aż cukier się rozpuści, na koniec dodajemy proszek budyniowy.
•    Bezę wykładamy na ciemne ciasta, na wierzch ścieramy zmrożone jasne ciasto.
•    Ciasto wkładamy do nagrzanego do 185-190°C piekarnika na około 45 minut.

Autor: Kulinarny świat Konczi i Szpileczki