Składniki:
Spód:
• 6 jaj
• 120 gr cukru
• 100 gr mąki
• 30 gr kakao
Sernik:
• 300 gr Masła gostyńskiego extra
• 150 gr oleju
• 150 gr cukru waniliowego
• 250 gr cukru
• 10 jaj
• 2,2 kg sera mielonego
• 13 gr budyniu bez cukru
• 100 gr Mleka gostyńskiego UHT 3,2%
• 1 puszka Kajmaku gostyńskiego
Przygotowanie:
Spód
• Ubijamy białko, do ubitych białek sypiemy cukier, żółtka i mieszamy z mąką.
• Pieczemy w temperaturze 210°C przez około 10 minut.
• Kroimy na 3 krążki o średnicy 2 cm.
Sernik
• Ubijamy masło z cukrem, cukrem waniliowym i olejem.
• Dodajemy pojedynczo żółtka i ser. Na końcu dodajemy rozpuszczony budyń w mleku i wlewamy.
• Ubijamy białko, mieszamy wszystko i na górze szprycujemy kajmakiem.
• Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 155°C.