Sernik z malinami i musem czekoladowym

Sernik z malinami i musem czekoladowym

Sernik z białą czekoladą, a w nim zatopiony krem malinowy. Całość pokryta puszystym musem czekoladowym.

Składniki:

Spód:

  • 100 g herbatników maślanych
  • 50 g Masła gostyńskiego extra
  • 1 łyżka kakao

Krem malinowy:

  • 400 g malin
  • 80g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zimnej wody

Sernik czekoladowy:

  • 500 g twarogu zmielonego
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 150 g czekolady białej
  • szczypta soli

Mus czekoladowy:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 375 ml Śmietanki 30% UHT gostyńskiej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • posypki do dekoracji

Przygotowanie:

•    Herbatniki zmielić w rozdrabniaczu, wymieszać z kakao i dodać miękkie masło. Wszystko razem rozetrzeć i wylepić dno formy o średnicy 19 cm. Odstawić w chłodne miejsce.

•    Maliny przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem i mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Można podlać odrobiną soku z cytryny lub samą wodą. Kiedy owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Malinowy mus przełożyć z powrotem do garnka i wlać rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Wstawić na ogień i ugotować gęsty krem malinowy. Odstawić do wystudzenia.

•    Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, umieszczając miseczkę nad gotującą się wodą. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

•    Twaróg utrzeć z cukrem, a następnie dodać po jednym żółtku. Wlać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę i dokładnie zmiksować masę serową. Nie ubijać zbyt długo. Na końcu, za pomocą łopatki wmieszać pianę z białek. Tak przygotowaną masę wylać na spód.

•    Na wierzchu wyłożyć delikatnie i punktowo krem malinowy. Użyłam do tego 2 małych łyżeczek – jedną nabierałam, a drugą spychałam na sernik. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, a po włożeniu sernika zmniejszyć do 150°C. Piec przez 45 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu, sernik przestawić do lodówki.

•    Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce. Pół szklanki kremówki zagotować i wlać do czekolady. Odstawić na ok. 2 minuty. Kiedy czekolada zmięknie, delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Żelatynę rozpuścić i przestudzoną wlać do ciepłej czekolady.

•    Pozostałą kremówkę (1 szklankę) ubić na sztywną pianę i delikatnie w co najmniej 3 etapach dodawać do przestudzonej czekolady. Gotowy mus przełożyć na zimny sernik i wyrównać. Kiedy zacznie tężeć, ozdobić dekoracjami cukierniczymi.

Smacznego:)

Autor: Kuchnia Mniam