Sernik z mango

Sernik z mango

Składniki:

Na spód:
~ 170 g herbatników pełnoziarnistych
~ 6 łyżek masła gostyńskiego (80 g)
~ szczypta soli
~ 1 łyżeczka ciemnego kakao
~ szczypta kardamonu (opcjonalnie)

Na masę serową:
~ 1 kg twarogu sernikowego
~ 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego SM Gostyń
~ 40 g mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy
~ 0,8 szklanki gęstej śmietany 18% (200 ml)
~ 4 jajka (rozmiar L)
~ 500 g pulpy z mango

Na polewę:
~ 3 łyżki pulpy z mango
~ 300 g gęstej śmietanki gostyńskiej 18%
~ 2 łyżki soku z cytryny
~ 3 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Przygotowujemy spód – ciastka rozdrabniamy na piasek, dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, kakao, szczyptę soli i jeśli używamy szczyptę kardamonu. Całość dokładnie mieszamy i układamy na wyłożonym papierem do pieczenia spodzie tortownicy, dokładnie dociskając masę ciasteczkową łyżką. Boki tortownicy smarujemy masłem i przygotowujemy masę serową.

Za pomocą miksera ustawionego na średnie obroty ubijamy twaróg około 2-3 minuty, aby stał się puszysty, dalej miksując, dodajemy mąkę lub budyń oraz śmietanę, a następnie po jednym jajku, za każdym razem krótko miksując. Aby wszystkie składniki dobrze się połączyły krótko mieszamy. Na koniec do masy serowej wlewamy mleko skondensowane i pulpę z mango, mieszamy krótko do połączenia się składników – masa będzie dość rzadka.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wstawiamy sernik i pieczemy ok. 60-65 minut do momentu aż wierzch po dotknięciu patyczkiem będzie sprężysty.

Studzimy przez godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie w temperaturze pokojowej.

Gdy sernik przestygnie, wylewamy na wierzch polewę śmietanową i robimy kropki z pulpy z mango, za pomocą wykałaczki, przeciągając ostrze przez środek każdej kropki, rysujemy serduszka. Całość chłodzimy w lodówce minimum 6 godzin.

AUTOR: ZMYSŁOWE SMAKI