Słodki deser ryżowy

Słodki deser ryżowy

przepisd3

PRZYGOTOWANIE: 15 minut
PIECZENIE I GOTOWANIE: 1,5 godz.

Składniki na 4 porcje:
– 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego 533g SM w Gostyniu
– 15 dag ryżu
– 2 duże pomarańcze + skórka starta z 1 pomarańczy
– 2 łyżeczki cukru
– rodzynki do dekoracji
– szczypta soli

Sposób przygotowania:
2 pomarańcze umyć i pokroić w plastry. Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać cukrem. Piec w temperaturze 120°C około 30 minut.
W międzyczasie ugotować 15 dag ryżu (ok. 20-30 minut) w wodzie z 1 łyżeczką soli i odcedzić. Do garnka wylać zawartość puszki, dodać startą skórkę z 1 pomarańczy, dodać ugotowany ryż i wymieszać. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut aż masa trochę się zagęści, przestudzić.
Boki 4 szklanic udekorować pieczonymi plastrami pomarańczy, wlać masę mleczno-ryżową. Wierzch deseru udekorować plastrem pomarańczy, posypać rodzynkami. Deser ryżowy serwować lekko ostudzony lub na zimno.