Składniki:
- 150 ml naparu kawy
- 2 g agaru
- 100 ml naparu kawy
- 50 ml mleka UHT gostyńskiego
- 2 g agaru
- 100 ml likieru miętowego
- 2 g agaru
- maliny świeże/mrożone
Spaghetti kawowe:
150 ml zimnego naparu z kawy (opcjonalnie dosłodzonego do smaku) mieszamy dokładnie z agarem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 1 min i odstawiamy do wystudzenia. Następnie płyn nabieramy w strzykawkę i napełniamy nim długą rurkę (od kroplówki, wężyk do napowietrzania akwarium) wkładamy ją do wody z lodem i po 4 min pustą strzykawką (powietrzem) wypychamy zawartość rurki na zewnątrz. Postępujemy tak do wykończenia składników.
Spaghetti kawa z mlekiem:
100 ml zimnej kawy (opcjonalnie słodzonej do smaku) łączymy z mlekiem i agarem, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 1 min i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie postępujemy tak samo jak w przypadku kawy bez mleka.
Spaghetti z likieru miętowego:
Likier łączymy z agarem i podgrzewamy do temp ok .90 stopni. Następnie szybko schładzamy do 50 stopni i formujemy spaghetti metodą opisaną powyżej.
Podanie:
Układamy na talerzykach wszystkie rodzaje spaghetti, dekorujemy malinami i miętą. Podajemy schłodzone.
Autor: Malinowe pocałunki