Składniki:
Ciasto:
• 350 g mąki pszennej typ 500
• 200 g Masła gostyńskiego extra
• 1 jajko
• 3 żółtka
• 80 g cukru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego z wanilią
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
• 1,3 kg obranych jabłek
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 galaretka brzoskwiniowa
• 185 ml wody
• cukier do smaku
Przygotowanie:
Ciasto:
• Mąkę przesiać do misy miksera, dodać zimne masło pokrojone w kostkę oraz pozostałe składniki.
• Końcówką do ucierania miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Przełożyć ciasto na blat, zagnieść i uformować kulę. Ciasto podzielić na pół.
• Blachę 24*33 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Jedną część ciasta równomiernie rozprowadzić na blasze. Blachę i drugą część ciasta włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka.
Nadzienie:
• Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelnię wlać wodę, dodać jabłka, smażyć do miękkości i odparowania nadmiaru płynu. Do gorących jabłek wsypać suchą galaretkę, cynamon i dosłodzić do smaku. Ostudzić.
• Wyjąć blachę z lodówki, nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć zimne jabłka.
• Drugą część ciasta rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na wielkość blaszki i przełożyć na jabłka. Piec w 180°C 45 minut.
Autor: Alina Waliczek