Tarta owsiana z czekoladową bitą śmietaną i porzeczką

Tarta owsiana z czekoladową bitą śmietaną i porzeczką

tarta porzeczka d

Składniki:

  • 125g masła extra SM w Gostyniu
  • 0,7 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 szczypta soli
  • 250ml śmietanki UHT 30% tłuszczu + kakao
  • 1 szklanka czerwonej porzeczki

Przygotowanie:

  • Miękkie masło połączyć z cukrem, szczyptą soli, żółtkiem oraz mąką i płatkami owsianymi. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, a następnie owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na 20-30 min.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do foremek na tarty, ciasto na dnie nakłuć widelcem lub obciążyć kulkami ceramicznymi.
  • Spody do tarty piec na złoty kolor w temp. 180 stopni, ok. 20 min.
  • Śmietanę ubić na sztywno, przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić tarty.
  • Na koniec, posypać czerwoną porzeczką.

Smacznego!

Autor: Pyszotka