Składniki:
- 125g masła extra SM w Gostyniu
- 0,7 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 1 szczypta soli
- 250ml śmietanki UHT 30% tłuszczu + kakao
- 1 szklanka czerwonej porzeczki
Przygotowanie:
- Miękkie masło połączyć z cukrem, szczyptą soli, żółtkiem oraz mąką i płatkami owsianymi. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, a następnie owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na 20-30 min.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do foremek na tarty, ciasto na dnie nakłuć widelcem lub obciążyć kulkami ceramicznymi.
- Spody do tarty piec na złoty kolor w temp. 180 stopni, ok. 20 min.
- Śmietanę ubić na sztywno, przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić tarty.
- Na koniec, posypać czerwoną porzeczką.
Smacznego!
Autor: Pyszotka