Składniki:
- 250 g herbatników
- 80 g roztopionego Masła gostyńskiego ekstra
- 500 g twarogu do sernika
- 125 ml Śmietany 18% UHT gostyńskiej
- 2/3 szklanki cukru (w tym 1 łyżeczka cukru wanilinowego)
- 2 jajka
- 3 łyżki soku z limonki
- skórka z 1 limonki
- 3 łyżki mąki pszennej
- 350 g truskawek
- cukier puder
Przygotowanie:
• Masło roztapiamy, dodajemy pokruszone na piasek herbatniki. Wszystko razem mieszamy do powstania tzw. mokrego piasku.
• Foremki do tartaletek wykładamy masą ciasteczkową (spód i brzegi). Podpiekamy ok. 10 minut.
• Wszystkie składniki (poza owocami i cukrem pudrem) ubijamy do połączenia się składników.
• Truskawki kroimy w kostkę i 3/4 truskawek dodajemy do masy. Mieszamy.
• Masę serową wykładamy na podpieczone tartaletki i pieczemy ok. 45 minut w temp. 160°C.
• Kiedy tartaletki ostygną na wierzchu układamy truskawki i posypujemy cukrem pudrem.
Autor: Aneta Gwiner