Składniki:
• 2 łyżeczki ulubionej kawy
• 200 ml wrzącej wody
• 80-100 ml zimnego Mleka gostyńskiego UHT 2% / Mleczka zagęszczonego gostyńskiego light z magnezem lub Śmietana kremowa gostyńska UHT 30%
• 2 kawałki Toffee Cinder*
• 1-2 łyżeczki syropu Toffee (syrop barmański)
• sos Toffee / Caramel
Przygotowanie:
Dobrze schłodzone mleko wlać do spieniacza (ważne, aby mleko było bardzo zimne, tylko wtedy idealnie się ubije, co więcej smakiem i konsystencją będzie przypominać śmietanę kremówkę).
Dodać łyżeczkę syropu i ubić na sztywną piankę. Odstawić na 1 minutę. W tym czasie zalać kawę wrzącą wodą. Na wierzch przełożyć piankę, pokruszyć 1 lub 2 kawałki (w zależności od ich wielkości) Toffee Cinder, polać sosem Toffee lub Caramel.
*Toffee Cinder
Składniki:
• 1/2 szklanki cukru
• 1 łyżka miodu płynnego
• 2 łyżki wody
• 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Wyłożyć papierem do pieczenia niewielkie naczynie żaroodporne lub mniejszą tortownicę.
- Przygotować płaską łyżeczkę sody – mieć ją „pod ręką” i trzepaczkę do mieszania.
- Cukier, miód i wodę umieścić w garnuszku, wymieszać. Zagotować na średniej/dużej mocy palnika (na wyczucie). Syrop będzie mocno bąbelkował – tak ma być. Można zamieszać raz czy dwa (nie więcej) żeby upewnić się, że cukier się rozpuścił i podpatrzyć spod bąbelków jaki syrop ma kolor.
- Gdy zacznie robić się jasno złoty, natychmiast wyłączyć palnik i od razu (praktycznie równocześnie) dosypać płaską łyżeczkę sody. Szybko, krótko, ale dokładnie zamieszać – masa zacznie rosnąć – i błyskawicznie przelać do formy. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Gdy masa będzie zimna i twarda, podnieść ją w tortownicy/na papierze i upuścić z wysokości, żeby popękała, można pomóc sobie nożem, wbijając go w poszczególne kawałki pionowo – ale nie kroić!
- Toffee Cinder szybko chłonie wilgoć – traci twardość i chrupkość – dlatego należy przechowywać go w szczelnym suchym pojemniczku.
Autor: Na To Mam Ochotę