Tort czekoladowo-owocowy

Tort czekoladowo-owocowy

tort owocowy d

Składniki:
Ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 150g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150g czekolady w proszku
  • 3 jajka
  • 120g masła
  • 1 szklanka musu z brzoskwiń
  • 1 szklanka malin

Dodatkowo:

  • 750ml śmietanki UHT 30% tłuszczu + kakao
  • 1 szklanka malin
  • owoce do dekoracji

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z cukrem, proszkiem i sodą oraz solą.
  • Masło stopić i przestudzić.
  • Jajka lekko ubić i wymieszać z musem brzoskwiniowym. Dodać tłuszcz i wymieszać.
  • Do suchych, dodać mokre składniki i lekko przemieszać. Do mieszania ciasta używamy tylko łyżki. Następnie, dodać czekoladę w proszku i dokładnie wymieszać, a na koniec dodać maliny i bardzo ostrożnie wymieszać je z ciastem.
  • Średniej wielkości tortownicę (22 cm średnicy) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie wylać do niej ciasto.
  • Piekarnik nagrzać do temp. 180 st i piec ciasto około 50 min.
  • Zimną śmietankę ubić na sztywno.
  • Wystudzone ciasto przekroić na pół i na dolnej warstwie rozsmarować 3/4 całej bitej śmietany. Ułożyć na niej maliny i przykryć drugim krążkiem ciasta.
  • Wierzch posmarować resztą śmietanki i ozdobić sporą ilością owoców. Przed podaniem schłodzić.

Autor: Izioni pyszne smaki