Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao
- tłuszcz do formy
Krem:
- 750ml śmietanki UHT 30% tłuszczu + kakao
- 1 słoik dżemu wiśniowego
Poncz:
- 1/2 szkl. przegotowanej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
- 3 łyżki mielonych orzechów laskowych
- wiśnie kandyzowane
Przygotowanie:
Biszkopt:
- Białka oddzielić od żółtek.
- Z białek ubić pianę z cukrem na sztywno.
- Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając i dodając mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
- Delikatnie wymieszać.
- Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, włożyć do piekarnika, piec ok. 35 minut w 175 stopniach.
- Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na 3 krążki.
Poncz:
- Składniki ponczu połączyć, wymieszać.
Krem:
- Dobrze schłodzoną śmietanę czekoladową ubić na sztywno.
Przełożenie tortu:
- Krążki ciasta nasączyć ponczem.
- Pierwszy i drugi krążek posmarować dżemem wiśniowym i kremem czekoladowym.
- Przykryć ostatnim krążkiem ciasta.
- Wierzch i boki tortu posmarować kremem śmietanowo-czekoladowym.
- Boki tortu obsypać orzechami laskowymi.
- Tort udekorować kleksami kremu czekoladowego i wiśniami kandyzowanymi.
Smacznego!
Autor: Kuchnia Danusi