Truskawkowa nuta

Truskawkowa nuta

przepisd4

Biszkopt:
– 7 jajek
– ¾ szklanki cukru
– ¾ szklanki mąki krupczatki (mąki tortowej)
– ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do całych 7 jajek dodajemy 3/4 szklanki cukru i ubijamy na puszystą masę (około 10 minut ubijamy).
Następnie mieszamy w osobnym naczyniu mąkę ziemniaczaną, mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia.
Po wymieszaniu tych składników dodajemy je małymi porcjami do ubitej masy z jajek i wolno mieszamy.
Całość wkładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku 160° C około 20-25 minut

Truskawkowa masa:
– 1 kostka masła extra SM w Gostyniu
– 3 budynie śmietankowe
– 500 ml mleka UHT 2% SM w Gostyniu
– 1 galaretka truskawkowa
– 4 łyżki cukru.

Masa śmietankowa:
– 500 ml śmietanki UHT 30% SM w Gostyniu
– 3 śnieżki o smaku truskawkowym
– Ciastka pepitki

Wykonanie:
Pieczemy biszkopt.
Następnie przygotowujemy masę truskawkową – do mleka dodajemy cukier i gotujemy budyń.
Do gorącego ugotowanego budyniu wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy, a następnie pozostawimy do przestygnięcia.
Rozkręcamy masło i dodajemy wcześniej przygotowany budyń.
Przekroić biszkopt na dwie części.
Na jedną część położyć truskawkową masę, następnie położyć drugą cześć biszkoptu.
Ubijamy śmietankę UHT z śnieżkami .
Następnie nakładamy ubitą śmietankę na drugą cześć biszkoptu. Na samym końcu układamy ciastka pepitki na masę śmietankową i lukrujemy, albo polewamy polewą czekoladową (polewa z mleka zagęszczonego słodzonego gotowanego kakaowego 533 g z Gostynia).