Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

przepisd6

Ciasto:
– ½ kostki masła extra SM w Gostyniu
– 3 żółtka
– ½ szklanki cukru pudru
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżkę maki ziemniaczanej
– 20 dkg mąki

Masło, żółtko, cukier utrzeć, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto.
Następnie przygotować formę do pieczenia: pergaminem do pieczenia wyłożyć formę.
Rozwałkować ciasto i włożyć do formy, następnie nakłuć widelcem ciasto, aby podczas pieczenia nie powstawały pęcherzyki. Piec na złoty kolor.
Temperatura pieczenia 170- 180° C, czas około 30 minut (należy samemu kontrolować, aby kruche ciasto miało złoty kolor).

Masa kajmakowa:
– 500 ml mleka UHT 3,2% SM w Gostyniu
– 30 dkg cukru
– 10 dkg masła extra SM w Gostyniu
– 2 łyżeczki kawy lub kakao

Mleko z cukrem gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając (gdy zacznie gęstnieć mieszaj częściej) – gotowe jest gdy zacznie masa gotowana odchodzić od naczynia, w którym było gotowane.
Następnie zdjąć z ognia, włożyć masło, rozkręcić, dodać kakao lub kawę i wylać na kruche ciasto. Szybko rozprowadzić równo po powierzchni i posypać rodzynkami, skórką pomarańczową oraz posypką kolorową do ciast.

Masa kakaowa z mleka zagęszczonego słodzonego kakaowego gotowanego z Gostynia:
– 1 puszka mleka zagęszczonego gotowanego 533 g SM w Gostyniu
– 3 łyżki cukru pudru
– 50 g masła extra SM w Gostyniu
– 2 łyżeczki kawy

Masę z puszki przełożyć do naczynia, w którym gotową masę podgrzejemy i dodajemy 3 łyżki cukru pudru, następnie dodajemy masło oraz kawę i wylewamy na kruche ciasto. Szybko rozprowadzić równo po powierzchni i posypać rodzynkami, skórką pomarańczową oraz posypką (wg uznania).