Biszkopt:
– 5 jajka
– 5 łyżek cukru
– 2,5 łyżki mąki tortowej
– 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do całych 5 jajek dodajemy 5 łyżek cukru i ubijamy na puszystą masę (około 10 minut).
Następnie mieszamy w osobnym naczyniu mąkę ziemniaczaną, mąkę tortową i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu tych składników dodajemy małymi porcjami do ubitej masy z jajek i wolno mieszamy. Całość wkładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku 160° C około 20-25 minut.
Masa cytrynowa:
– 2 budynie śmietankowe z cukrem
– ½ szklanki cukru
– 500 ml wody
– 1,5 cytryny
Budynie rozpuścić w małej ilości wody, resztę wody wlewamy do naczynia, w którym będziemy gotować budyń. Dodajemy cukier i wyciśnięty sok z cytryn.
Po zagotowaniu wody dodajemy rozpuszczone budynie i gotujemy do momentu uzyskania masy budyniowej.
Gorącą masę budyniową wlewamy i rozprowadzamy na upieczony wcześniej biszkopt.
Masa śmietankowa:
– 750 ml śmietanki UHT 30 %SM w Gostyniu
– 3 śmietan-fix
– 2 łyżki cukru pudru
– 3 paczki ciastek Pepitków
– 5 łyżek mleka zagęszczonego słodzonego 533 g gotowanego SM w Gostyniu
Tak ubitą śmietankę UHT nakładamy na przestudzoną masę cytrynową.
Następnie układamy ciastka Pepitki, lukrujemy i dekorujemy masą zagęszczoną gotowaną (delikatne paski).
Do lukru dodajemy sok z 1,5 cytryny.