Gofry razowe z czekoladową bitą śmietaną i malinami

Gofry razowe z czekoladową bitą śmietaną i malinami

gofry razowe d

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki razowej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka UHT SM w Gostyniu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250ml śmietanki UHT 30% tłuszczu + kakao
  • 1 szklanka malin

Przygotowanie:

  • Jajko roztrzepać ze szczyptą soli, dodać cukier, olej i mleko, a następnie mąkę i sodę oraz odrobinę zimnej wody. Ciasto powinno być jednolite o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.
  • Łyżką wazową nalewać na formę ciasto i piec gofry na złoty kolor, a następnie wykładać na kratkę, aby po wystudzeniu gofry były chrupiące.
  • Śmietanę ubić na sztywno, przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować gofry.
  • Wierzch posypać malinami.

Smacznego!