Kruchy maślany spód, świeże owoce lata, a do tego warstwa aksamitnego kremu czekoladowego – przepyszne połączenie daje lekki placek w sam raz na upalne dni.
Składniki:
Spód:
- 200g mąki
- 100g masła extra SM w Gostyniu
- żółtko
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 jajka
- 150ml śmietanki UHT 30% tłuszczu + kakao
- 2 łyżki cukru
- ulubione owoce, np. brzoskwinia, borówki, wiśnie
Przygotowanie:
Spód:
- Zimne masło posiekać drobno razem z mąką, tworząc grudki przypominające kruszonkę.
- Dodać cukier, sól i żółtko. Szybko połączyć wszystkie składniki i zagnieść kulę z ciasta (w razie potrzeby dodać łyżkę lodowatej wody).
- Schłodzić przez przynajmniej 1/2 h w lodówce.
- Zimne ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę do tarty. Ponakłuwać widelcem. Przykryć spód papierem do pieczenia i obciążyć (grochem lub ceramicznymi kulkami).
- Podpiekać ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Nadzienie:
- Owoce umyć i pokroić w mniejsze cząstki.
- Jajka roztrzepać i lekko ubić ze śmietanką i cukrem.
- Z podpieczonego spodu tarty zdjąć obciążenie i papier.
- Na tarcie rozsypać cząstki owoców, a następnie zalać je czekoladową masą.
- Piec jeszcze ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni – aż masa całkowicie się zetnie.
- Wyjąć z piekarnika i dobrze wystudzić. Podawać z dodatkiem ubitej śmietanki czekoladowej.
Autor: Blondies in the kitchen