Składniki:
- 750ml śmietanki UHT 30% SM w Gostyniu + kakao
- 2 łyżki żelatyny
- 1 paczka biszkoptów okrągłych
- 1 pojemniczek malin
- 4 opakowania galaretki truskawkowej
- 1,5l wody gotowanej do galaretek
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
- Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do śmietanki z dodatkiem kakao, miksując na najwyższych obrotach.
- Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
- Biszkopty ułożyć na dno tortownicy, wylać śmietankę, odstawić do stężenia.
- Wylać połowę galaretki, wystudzić.
- Na galaretce ułożyć umyte i odsączone maliny. Udekorować listkami mięty.
- Zalać pozostałą galaretką. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Autor: Kuchnia Danusi