Składniki:
- 2 białka
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 450ml śmietanki UHT 30% tłuszczu + kakao
- 2 szklanki malin
- 1/2 szklanki cukru białego
- migdały
- 3 szklanki malin
Przygotowanie:
- Maliny miksujemy z cukrem. Przecieramy przez sitko dodajemy szklankę wody – jeszcze raz miksujemy.
- Sorbet przelewamy do formy silikonowej i wstawiamy do zamrażarki. Po ok. 1 godzinie mieszamy i jeszcze wstawiamy do zamrażarki.
- Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier trzcinowy i zaczynamy ubijanie na parze.
- Kiedy białko lśni, dodajemy po jednym żółtku, ubijamy aż masa zgęstnieje. Odstawiamy ją do wystygnięcia.
- W drugiej misce ubijamy zimną śmietankę z dodatkiem kakao.
- Łączymy dwie masy. Miskę wykładamy folią spożywczą. Na dno wkładamy gotowy sorbet i zalewamy masą śmietanową.
- Wstawiamy do zamrażarki. Po ok. 5 godzinach deser jest gotowy. Wyciągamy go z miski i posypujemy migdałami.
Autor: Moja kuchnia malutka