Mazurek z kawowym kajmakiem i migdałami

Mazurek z kawowym kajmakiem i migdałami

MAZUREK Z KAWOWYM d

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • mleko zagęszczone słodzone gostyńskie (puszka)
  • śliwki suszone
  • wódka do moczenia śliwek
  • kawa rozpuszczalna
  • płatki migdałowe do ozdoby
  • skórka pomarańczowa do ozdoby

Przygotowanie:

Ciasto francuskie układamy w blaszce, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy do zarumienienia ok. 15 minut.
Śliwki moczymy ok. 1 godziny w alkoholu, odcedzamy i kroimy na połówki.
Mleko gotujemy w puszce 2 godziny i studzimy, nie otwierając puszki. Do ostudzonego kajmaku dodajemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i mieszamy.
Na upieczonym, ostudzonym cieście układamy śliwki, a następnie masę kawowo-kajmakową. Zanim masa całkowicie stężeje, posypujemy kajmak płatkami migdałowymi i ozdabiamy według uznania np. skórką pomarańczową.