Składniki:
Czekoladowe ciasto:
• 50 g czekolady mlecznej
• 40 g Masła gostyńskiego extra
• 165 g mąki pszennej
• 1 jajko
• 60 g cukru
• 1/2 łyżki dobrego kakao
Masa Serowa:
• 1 kg dobrego naturalnego twarogu (niekwaśnego!)
• 185 g cukru
• 400 g Mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego
• 3 jajka
• 1/2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
• 250 ml Śmietany gostyńskiej UHT 30%
• 100 g mlecznej czekolady
• 20 g czekolady gorzkiej
• 250 g rodzynek
• 100 ml dobrego rumu
• szczypta soli
Przygotowanie:
Ciasto:
• W kąpieli wodnej rozpuścić masło z połamaną czekoladą.
• Jajko ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać lekko przestudzone, dobrze połączone masło z czekoladą. Zmiksować.
• Dodać przesianą mąkę z kakao – połączyć.
• Papierem do pieczenia wyłożyć dno tortownicy (26 cm). Przelać masę brownie i piec przez 15-20 minut w temperaturze 175°C. W tym czasie przygotować masę serową.
Uwaga – wcześniej rodzynki zaleć rumem i zagotować w garnuszku. Zdjąć z ognia i odstawić na min. 1 godzinę.
Masa serowa:
• W misie miksera umieścić twaróg, jajka, cukier, 3/4 puszki mleka skondensowanego gostyńskiego, proszek budyniowy, śmietankę i szczyptę soli. Zmiksować do połączenia się składników.
• 1 szklankę masy odlać. Do reszty, dodać pozostałe mleko skondensowane i zmiksować.
• Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Do lekko ciepłej masy czekoladowej dodać 1 szklankę masy serowej – dobrze połączyć.
• Dodać rodzynki z rumem, wymieszać. Na jeszcze ciepły spód brownie wylać masę śmietankową (białą).
• Po łyżce wykładać na nią masę „rodzynka w czekoladzie” tworząc kleksy.
• Piekarnik nagrzać do 170°C. Na dnie piekarnika umieścić brytfankę/blaszkę z wodą (nalewam na blaszkę około 3-4 szklanki wody). Nad blachą umieścić kratkę, a na niej sernik.
• Piec 1 godzinę 15 minut. Wyjąć, wystudzić i odstawić na minimum 10 godzin w chłodne miejsce do ścięcia się masy. Kroić ocieplonym np. wrzątkiem, suchym nożem.
Autor: Na To Mam Ochotę