Bubble coffee

Bubble coffee

Składniki:

  • 1/3 szklanki tapioki o grubym granulacie
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki kawy zbożowej (lub rozpuszczalnej)
  • 2 łyżki cukru muscovado
  • 1 łyżka syropu z agawy/ciemnego syropu
  • 350ml Mleka gostyńskiego UHT 3,2 %

Przygotowanie:

Wodę doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kuleczki tapioki oraz pozostałe składniki. Co ważne, wrzucenie na zimną wodę nie da tego efektu, ponieważ kuleczki się rozpadną. Tapiokę gotujemy przez około 45 minut, uważając na to, aby się nie przypaliła, ma być przyjemnie miękka jak żelki. Następnie przykrywamy naczynie i odstawiamy na około 15 minut.
Tak przygotowane kuleczki mieszamy, aby je rozkleić i wraz z powstałym syropem przekładamy do wysokiej szklanki. Do 250 ml gorącego mleka dodajemy około 2 łyżeczek kawy. W spieniaczu na mleko, spieniamy kolejne około 100 ml mleka. Do szklanki z kuleczkami tapioki wlewamy kawę przygotowaną na mleku, a na wierzch wykładamy mleko ze spieniacza. Wierzch oprószamy odrobiną ciemnego cukru.

Autor: Kuchnia Marlenity