Składniki:
Spód
• 5 jaj
• 80 gr cukru
• 20 gr kakao
• 100 gr mąki
Ptasie mleczko:
• 1,2 l Śmietanki kremowej gostyńskiej UHT 30%
• 100 ml Mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego
• 70 gr kakao
• 120 gr cukru waniliowego
• 18 gr żelatyny
• 80 gr wody
• 100 gr czekolady 70%
Przygotowanie:
Spód
Wbijamy białko, sypiemy cukier, a na końcu żółtka. Mieszamy z mąką i kakao.
Pieczemy około 10 minut w temperaturze 220°C.
Ptasie mleczko
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem i mlekiem.
Jak śmietana zacznie się ubijać, wlewamy powoli żelatynę rozpuszczoną w wodzie i czekoladzie.
Rozpuszczamy czekoladę z olejem w kąpieli wodnej i polewamy na wierzchu.