Ptasie mleczko czekoladowe

Ptasie mleczko czekoladowe

Składniki:

Spód

•    5 jaj
•    80 gr cukru
•    20 gr kakao
•    100 gr mąki

Ptasie mleczko:

•    1,2 l Śmietanki kremowej gostyńskiej UHT 30%
•    100 ml Mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego
•    70 gr kakao
•    120 gr cukru waniliowego
•    18 gr żelatyny
•    80 gr wody
•    100 gr czekolady 70%

Przygotowanie:

Spód

Wbijamy białko, sypiemy cukier, a na końcu żółtka. Mieszamy z mąką i kakao.
Pieczemy około 10 minut w temperaturze 220°C.

Ptasie mleczko

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem i mlekiem.
Jak śmietana zacznie się ubijać, wlewamy powoli żelatynę rozpuszczoną w wodzie i czekoladzie.
Rozpuszczamy czekoladę z olejem w kąpieli wodnej i polewamy na wierzchu.