Składniki na Ciasto:
• 4 jajka
• 3/4 szklanki cukru
• 1 cukier waniliowy
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 szklanki mąki
• 3/4 szklanki mleka 2%
• 90 g masła Gostyńskiego
• 2 łyżki oleju
• szczypta soli
Masło rozpuścić w mikrofali. Następnie wymieszać z ciepłym mlekiem i olejem. Odstawić. Jajka ubić z cukrami na gęstą, białą i puszystą masę (około 5-7 min). Po tym czasie na zmianę dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone masło z mlekiem i olejem. Krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera (tylko do połączenia, aby masa nie opadła). Ciasto przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej lekko olejem i oprószonej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170* i piec 40-45 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i odstawić na 10 minut. Następnie ciasto ponakłuwać patyczkiem lub widelcem (do samego dna) i łyżka po łyżce nasączać potrójnie mleczną mieszanką.
Składniki na Mieszankę Potrójnie Mleczną do nasączenia:
• 1 i 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego (zawsze używam Gostyńskiego )
• 1 szklanka mleka 2%
• 3/4 szklanki śmietanki 30% Gostyńskiej
Powyższe składniki przelać do miski i wymieszać trzepaczką do połączenia. Powoli, łyżka po łyżce nasączyć równomiernie jeszcze ciepłe, ponakłuwane ciasto (nie odpinać brzegów!). Kiedy ciasto wystygnie – schłodzić w lodówce przez min. 2 godziny.