Składniki:
- 100 g miękkiego Masła gostyńskiego ekstra
- 1 szklanka cukru pudru
- 150 ml Supermleka 3,2%
- 200 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 białek
- 70 g pistacji
Lukier:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucierając, dodawać na przemian mleko i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z utartym ciastem. Ciasto podzielić na 2 części.
- Pistacje (4 odłożyć do dekoracji) zmielić w młynku do mielenia kawy i wymieszać z połową ciasta. Metalową formę na babkę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Jasne i pistacjowe ciasto wylewać na przemian, aby utworzyły się wzorki.
- Babkę piec ok. 40 minut w 170 stopniach. Ostudzić, polać lukrem i posypać posiekanymi pistacjami.
Autor: Smakołyki Asi