Babka pistacjowa

Babka pistacjowa

 

Babka pistacjowa

Składniki:

  • 100 g miękkiego Masła gostyńskiego ekstra
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150 ml Supermleka 3,2%
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 białek
  • 70 g pistacji

Lukier:

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucierając, dodawać na przemian mleko i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z utartym ciastem. Ciasto podzielić na 2 części.
  • Pistacje (4 odłożyć do dekoracji) zmielić w młynku do mielenia kawy i wymieszać z połową ciasta. Metalową formę na babkę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Jasne i pistacjowe ciasto wylewać na przemian, aby utworzyły się wzorki.
  • Babkę piec ok. 40 minut w 170 stopniach. Ostudzić, polać lukrem i posypać posiekanymi pistacjami.