Składniki:
- 3 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag Masła gostyńskiego ekstra
- 4 żółtka
- 150 ml Mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5 %
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 5 dag rodzynek
Dodatkowo:
- opakowanie gotowego lukru
Przygotowanie:
- Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, masło stopić i przestudzić.
- Mąkę przesiać, dodać do niej szczyptę soli, kardamon i cukier, wymieszać, następnie dodać żółtka i mleko z drożdżami, zagnieść ciasto. W trakcie zagniatania dodać przestudzone masło i na koniec rodzynki, ciasto odstawić do wyrośnięcia.
- Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Można upiec w tortownicy przedłużając jej wysokość papierem do pieczenia, żeby mieć babkę w takim kształcie, ale zwykła forma do babki jest też dobra. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia, piec w temp. 180st 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160st i piec jeszcze 30 minut, jeśli forma jest wysoka, w niższej trzeba czas pieczenia skrócić i pilnować, aby nam się nie spaliła. Po upieczeniu i wystudzeniu babkę polać lukrem.
Autor: Izoni Pyszne Smaki