Babka z kardamonem

Babka z kardamonem

 

Babka z kardamonem

Składniki:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag Masła gostyńskiego ekstra
  • 4 żółtka
  • 150 ml Mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5 %
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 5 dag rodzynek

Dodatkowo:

  • opakowanie gotowego lukru

Przygotowanie:

  • Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, masło stopić i przestudzić.
  • Mąkę przesiać, dodać do niej szczyptę soli, kardamon i cukier, wymieszać, następnie dodać żółtka i mleko z drożdżami, zagnieść ciasto. W trakcie zagniatania dodać przestudzone masło i na koniec rodzynki, ciasto odstawić do wyrośnięcia.
  • Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Można upiec w tortownicy przedłużając jej wysokość papierem do pieczenia, żeby mieć babkę w takim kształcie, ale zwykła forma do babki jest też dobra. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia, piec w temp. 180st 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160st i piec jeszcze 30 minut, jeśli forma jest wysoka, w niższej trzeba czas pieczenia skrócić i pilnować, aby nam się nie spaliła. Po upieczeniu i wystudzeniu babkę polać lukrem.