Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.
Składniki:
spód
- 220 g ciasteczek owsianych
- ok. 60 g masła gostyńskiego extra, roztopionego i ostudzonego
pozostałe składniki
- ok. 400g kajmaku gostyńskiego
- 2 duże banany
- 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie, do skropienia bananów, żeby nie ciemniały)
- 250g serka mascarpone
- 250 ml śmietany gostyńskiej 30% UHT
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, bądź cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka dobrego kakao, do posypania wierzchu
Wykonanie:
- Tortownicę należy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasteczka zmiksować w malakserze lub dokładnie pokruszyć wałkiem, by przypominały konsystencją bułkę tartą. Dodać masło – stopniowo, żeby powstała gładka masa. Masła można dać trochę więcej lub mniej w zależności od tego, ile ciasteczka go wchłoną.
- Wyłożyć masą spód i brzegi tortownicy. Lekko przycisnąć łyżką, by się zespoliła.
- Masę krówkową lekko podgrzać, by stała się bardziej płynna. Posmarować nią spód ciasta, następnie ułożyć na niej pokrojone w plasterki banany, skropić je delikatnie sokiem z cytryny.
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubić. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Do serka mascarpone dodawać stopniowo ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać.
- Kremową masę ułożyć na bananach, wierzch oprószyć kakao. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, by całość stężała.
Smacznego!