Banoffee

Banoffee

banoffee

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.

Składniki:

spód

  • 220 g ciasteczek owsianych
  • ok. 60 g masła gostyńskiego extra, roztopionego i ostudzonego

pozostałe składniki

  • ok. 400g kajmaku gostyńskiego
  • 2 duże banany
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie, do skropienia bananów, żeby nie ciemniały)
  • 250g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany gostyńskiej 30% UHT
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, bądź cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka dobrego kakao, do posypania wierzchu

Wykonanie:

  • Tortownicę należy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka zmiksować w malakserze lub dokładnie pokruszyć wałkiem, by przypominały konsystencją bułkę tartą. Dodać masło – stopniowo, żeby powstała gładka masa. Masła można dać trochę więcej lub mniej w zależności od tego, ile ciasteczka go wchłoną.
  • Wyłożyć masą spód i brzegi tortownicy. Lekko przycisnąć łyżką, by się zespoliła.
  • Masę krówkową lekko podgrzać, by stała się bardziej płynna. Posmarować nią spód ciasta, następnie ułożyć na niej pokrojone w plasterki banany, skropić je delikatnie sokiem z cytryny.
  • Dobrze schłodzoną śmietankę ubić. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Do serka mascarpone dodawać stopniowo ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać.
  • Kremową masę ułożyć na bananach, wierzch oprószyć kakao. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, by całość stężała.

Smacznego!