Caramel Cappuccino – Kawa z Sosem Toffi i Orzeszkami

Caramel Cappuccino – Kawa z Sosem Toffi i Orzeszkami

Składniki (na dużą filiżankę):

• 2 łyżeczki ulubionej kawy
• 3/4 szklanki wrzącej wody
• 1/3 szklanki Mleka gostyńskiego UHT 2% lub kremówki gostyńskiej UHT 30%
• Domowy Sos Toffi (przepis poniżej*)
• Prażone orzeszki

Przygotowanie:

Kawę zalać wrzącą wodą. Dobrze schłodzone (min. 6 godz. w lodówce) mleko ubić za pomocą spieniacza na sztywną, gęstą piankę (lub wykorzystać śmietanę kremówkę). Piankę przełożyć na kawę. Polać wierzch sosem karmelowym i ewentualnie posypać prażonymi orzeszkami.

*Składniki na duży słoiczek/buteleczkę sosu toffi:
• 1 szklanka cukru trzcinowego
• 1/3 szklanki wody
• 1 łyżka miodu
• 1/3 szklanki Mleka gostyńskiego 2% UHT
• 1 szklanka śmietanki kremowej gostyńskiej UHT 30%
• duża szczypta soli (lub dwie)

Przygotowanie:

  • Cukier trzcinowy, miód i wodę umieścić na głębokiej ceramicznej patelni. Włączyć palnik na najwyższą moc i mieszać do rozpuszczenia się cukru i zagotowania.
  • Zmniejszyć płomień na średnią moc. Pozostawić syrop na 4-5 minut (można raz lub dwa krótko zamieszać).
  • Kiedy syrop zacznie gęstnieć, nabierze karmelowego koloru (nie spalić – wtedy będzie gorzki!, za krótko karmelizowany – zbyt blady i mało intensywny w smaku), zdjąć z ognia.
  • Mieszając trzepaczką powoli wlewać śmietankę, dodać sól. Mieszać, aż składniki się połączą.
  • Ponownie umieścić patelnię na ogniu i mieszając zagotować. Potrzymać na ogniu około 2 minut. Sos powinien być brązowy, ale płynny. Dodać mleko i gotować około 1 minuty. Zdjąć z ognia. Przelać zawartość patelni do buteleczki lub słoiczka.
  • Po ostygnięciu syrop zgęstnieje. Jeśli będzie za gęsty – ponownie umieścić na patelni i zagotować z 1/3 szklanki mleka.
  • Przechowywać w temperaturze pokojowej lub w lodówce (tam, bardziej zgęstnieje) – około 2 tygodni (ale gwarantuję, że zużyjecie szybciej). Sos Karmelowy można także wekować napełniając wyparzone słoiczki.

Autor: Na To Mam Ochotę