Składniki (na dużą filiżankę):
• 2 łyżeczki ulubionej kawy
• 3/4 szklanki wrzącej wody
• 1/3 szklanki Mleka gostyńskiego UHT 2% lub kremówki gostyńskiej UHT 30%
• Domowy Sos Toffi (przepis poniżej*)
• Prażone orzeszki
Przygotowanie:
Kawę zalać wrzącą wodą. Dobrze schłodzone (min. 6 godz. w lodówce) mleko ubić za pomocą spieniacza na sztywną, gęstą piankę (lub wykorzystać śmietanę kremówkę). Piankę przełożyć na kawę. Polać wierzch sosem karmelowym i ewentualnie posypać prażonymi orzeszkami.
*Składniki na duży słoiczek/buteleczkę sosu toffi:
• 1 szklanka cukru trzcinowego
• 1/3 szklanki wody
• 1 łyżka miodu
• 1/3 szklanki Mleka gostyńskiego 2% UHT
• 1 szklanka śmietanki kremowej gostyńskiej UHT 30%
• duża szczypta soli (lub dwie)
Przygotowanie:
- Cukier trzcinowy, miód i wodę umieścić na głębokiej ceramicznej patelni. Włączyć palnik na najwyższą moc i mieszać do rozpuszczenia się cukru i zagotowania.
- Zmniejszyć płomień na średnią moc. Pozostawić syrop na 4-5 minut (można raz lub dwa krótko zamieszać).
- Kiedy syrop zacznie gęstnieć, nabierze karmelowego koloru (nie spalić – wtedy będzie gorzki!, za krótko karmelizowany – zbyt blady i mało intensywny w smaku), zdjąć z ognia.
- Mieszając trzepaczką powoli wlewać śmietankę, dodać sól. Mieszać, aż składniki się połączą.
- Ponownie umieścić patelnię na ogniu i mieszając zagotować. Potrzymać na ogniu około 2 minut. Sos powinien być brązowy, ale płynny. Dodać mleko i gotować około 1 minuty. Zdjąć z ognia. Przelać zawartość patelni do buteleczki lub słoiczka.
- Po ostygnięciu syrop zgęstnieje. Jeśli będzie za gęsty – ponownie umieścić na patelni i zagotować z 1/3 szklanki mleka.
- Przechowywać w temperaturze pokojowej lub w lodówce (tam, bardziej zgęstnieje) – około 2 tygodni (ale gwarantuję, że zużyjecie szybciej). Sos Karmelowy można także wekować napełniając wyparzone słoiczki.
Autor: Na To Mam Ochotę