Składniki:
Ciasto:
Składniki suche:
• 250 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
• 185 g mąki pszennej typ 500
• 50 g ciemnego kakao
• 1 łyżka kawy rozpuszczalnej czekoladowej
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki cukru z wanilią
• 100 g cukru kokosowego
• 50 g cukru
Składniki mokre:
• 250 g ugotowanych buraczków
• 200 ml oleju rzepakowego
• 3 duże jajka
• 100 g posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej
Krem:
• 250 ml zimnej śmietanki gostyńskiej UHT 30%
• 125 g mascarpone
• 1 łyżka cukru pudru
• wiórki czekoladowe
Przygotowanie:
Ciasto:
• W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki.
• Do drugiego naczynia zetrzeć na drobnych oczkach lub zmiksować blenderem ugotowane buraczki.
• Dodać resztę mokrych składników i energicznie wymieszać do połączenia się składników.
• Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać na jednolite ciasto.
• Na końcu dodać posiekaną czekoladę i wylać ciasto do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy max. 25 centymetrów.
• Włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180°C. Piec około 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.
Krem:
• Zimną kremówkę razem z mascarpone zmiksować na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder.
• Krem rozsmarować na wierzchu ciasta, brzegi posypać czekoladowymi wiórkami.
• Ja piekłam ciasto w tortownicy silikonowej z ceramicznym dnem, więc nie wykładałam papierem.
Autor: Alina Waliczek