Ciasto z malinami i czekoladową bitą śmietaną

Ciasto z malinami i czekoladową bitą śmietaną

ciasto maliny d

Składniki:
Ciasto

  • 170g masła extra SM w Gostyniu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • szklanka kwaśnej śmietany 18% SM w Gostyniu
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (2 x 40g)
  • 500g konfitury malinowej
  • maliny do dekoracji
  • 5 kostek gorzkiej czekolady

Bita śmietana

  • 500ml śmietanki UHT 30% tłuszczu + kakao
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  • Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i budyń przesiać do miski.
  • W misie miksera utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dalej ucierając, dodać jajka.
  • Na przemian do masy dodawać przesiane suche składniki i śmietanę – w czterech turach.
  • Miksować tylko do połączenia się składników. Ciasto powinno być dosyć gęste.
  • Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć ciasto.
  • Piec w temperaturze 180°C przez 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i poczekać aż wystygnie.
  • Przekroić ciasto, gdy będzie już zimne i przełożyć konfiturą malinową.
  • Do misy miksera przełożyć dobrze schłodzoną śmietankę czekoladową, dodać cukier puder i miksować, stopniowo zmniejszając obroty.
  • Ciasto pokroić na kwadraty, nałożyć bitą śmietanę, posypać startą czekoladą i przyozdobić malinami.

Bon appétit 🙂