Składniki:
Ciasto
- 170g masła extra SM w Gostyniu
- 1 szklanka cukru
- 2 duże jajka
- szklanka kwaśnej śmietany 18% SM w Gostyniu
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (2 x 40g)
- 500g konfitury malinowej
- maliny do dekoracji
- 5 kostek gorzkiej czekolady
Bita śmietana
- 500ml śmietanki UHT 30% tłuszczu + kakao
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i budyń przesiać do miski.
- W misie miksera utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dalej ucierając, dodać jajka.
- Na przemian do masy dodawać przesiane suche składniki i śmietanę – w czterech turach.
- Miksować tylko do połączenia się składników. Ciasto powinno być dosyć gęste.
- Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć ciasto.
- Piec w temperaturze 180°C przez 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i poczekać aż wystygnie.
- Przekroić ciasto, gdy będzie już zimne i przełożyć konfiturą malinową.
- Do misy miksera przełożyć dobrze schłodzoną śmietankę czekoladową, dodać cukier puder i miksować, stopniowo zmniejszając obroty.
- Ciasto pokroić na kwadraty, nałożyć bitą śmietanę, posypać startą czekoladą i przyozdobić malinami.
Bon appétit 🙂
Autor: KAKU fashion&cook