Czekoladowa Panna Cotta

Czekoladowa Panna Cotta

czekoladowa panna d

Składniki:

  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 250ml śmietanki 30% SM w Gostyniu + kakao
  • 150ml mleka UHT SM w Gostyniu
  • 70g cukru
  • 1 łyżka rumu
  • ciasteczka biszkopty
  • konfitura z czarnej porzeczki

Przygotowanie:

  • Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut.
  • Do garnuszka wlać śmietankę z dodatkiem kakao i mleko, dodać cukier. Mieszając, podgrzewać aż cukier się rozpuści.
  • Dodać rum, doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać żelatynę i mieszać, aż cała żelatyna się rozpuści.
  • Do silikonowych foremek do muffinek włożyć na spód po jednym małym biszkopcie.
  • Mieszankę wlać na biszkopciki.
  • Odstawić do wystudzenia, wstawić do lodówki na ok. 4 godziny.
  • Wyciągnąć z foremek i podawać ozdobione konfiturą z czarnej porzeczki.