Składniki:
- 3 łyżki cukru
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g Masła gostyńskiego extra
- 400g cukru pudru
- 5 jaj
- 100g mąki tortowej
- 500g twarogu tłustego
- 1 spora łyżeczka aromatu śmietankowego
- 200g wiśni bez pestek (moje były mrożone)
Przygotowanie:
• Wiśnie wrzucamy na sitko zaczepione tuż nad miseczką i zasypujemy 3 łyżkami cukru – do miseczki będzie spływał nam sok.
• Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej na gładką i jednolitą masę. Kiedy już się rozpuści odstawiamy ją do ostygnięcia.
• Do miski wrzucamy masło wraz z 250g cukru pudru i miksujemy na gładką masę. Dorzucamy 3 jajka – w odstępach, każde kolejno dokładnie miksując.
Potem dodajemy ostudzoną czekoladę i miksujemy dalej.
• Kiedy masa czekoladowa jest już idealnie zmiksowana, wrzucamy do niej małymi porcjami mąkę i mieszamy wszystko silikonową łopatką do ciasta. Mąka pięknie nam się wkomponuje w masę, będzie idealnie gładka i bez grudek.
• Do drugiej miski wrzucamy twaróg i miksujemy go do rozdrobnienia.
Dodajemy do niego pozostały cukier puder, 2 jajka, aromat śmietankowy i miksujemy aż do całkowitego połączenia składników na gładką masę.
• Kwadratową foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia.
3/4 czekoladowej masy wykładamy do foremki i wyrównujemy wierzch silikonową łopatką do ciasta – to będzie 1 warstwa.
• 2 warstwa to masa serowa, delikatnie rozprowadzamy ją po warstwie czekoladowej, na całości wyrównując.
• 3 warstwa to pozostała masa czekoladowa, rozprowadzamy ją tak jak pozostałe warstwy, a na jej wierzchu rozkładamy wiśnie.
• Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170°C i pieczemy 60min. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w otwartym piekarniku – niech się spokojnie tam studzi.
Autor: Agata Waksmundzka