Składniki:
- 150g gorzkiej czekolady
- 70ml śmietanki UHT 30% tłuszczu + kakao
- łyżeczka orzechówki
Przygotowanie:
- Czekoladę połamać na małe kawałki, przełożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Rozprowadzić ją pędzelkiem na formie silikonowej do kostek na lód o wybranym kształcie i włożyć do lodówki na 10 minut – czynność tę powtórzyć 2 razy.
- Odłożyć do miseczki ok. 50g czekolady. W osobnym naczyniu ubić mocno schłodzoną śmietankę czekoladową SM Gostyń i dodać do niej odłożoną czekoladę. Do przygotowanej masy dodać orzechówkę, całość wymieszać.
- Tak przygotowaną masę nałożyć do foremki z czekoladą.
- Całość zalać resztą czekolady, wygładzić i odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
- Czekoladki wspaniale sprawdzają się na domowych przyjęciach oraz jako własnoręcznie przygotowana bombonierka.
Autor: Quchnia Karoli