Domowe Pralinki mocno czekoladowe

Domowe Pralinki mocno czekoladowe

domowe pralinki d

Składniki:

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 70ml śmietanki UHT 30% tłuszczu + kakao
  • łyżeczka orzechówki

Przygotowanie:

  • Czekoladę połamać na małe kawałki, przełożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Rozprowadzić ją pędzelkiem na formie silikonowej do kostek na lód o wybranym kształcie i włożyć do lodówki na 10 minut – czynność tę powtórzyć 2 razy.
  • Odłożyć do miseczki ok. 50g czekolady. W osobnym naczyniu ubić mocno schłodzoną śmietankę czekoladową SM Gostyń i dodać do niej odłożoną czekoladę. Do przygotowanej masy dodać orzechówkę, całość wymieszać.
  • Tak przygotowaną masę nałożyć do foremki z czekoladą.
  • Całość zalać resztą czekolady, wygładzić i odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
  • Czekoladki wspaniale sprawdzają się na domowych przyjęciach oraz jako własnoręcznie przygotowana bombonierka.

Autor: Quchnia Karoli