Składniki:
- 15 g świeżych drożdży,
- 100 ml ciepłego mleka UHT 3,2 %Gostyń,
- 1 łyżeczka cukru,
- 3 szklanki mąki tortowej,
- 200 g puree z dyni,
- 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła,
- 1 duże jajko,
- 50 g rozpuszczonego masła,
- pół szklanki cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 3 gruszki obrane i pokrojone w cienkie plasterki.
Wykonanie:
Przygotować rozczyn drożdżowy – w szklance rozkruszyć drożdże, dodać cukier i mleko. Wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut aż drożdże „ruszą”. Do miski wsypać mąkę, puree z dyni, masło i jajko. Wlać rozczyn i wyrobić. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść. Blat posypać mąką i rozwałkować ciasto na placek o grubości około 1 cm (na długość blachy-keksówki). Cukier trzcinowy zmieszać z cynamonem. Wierzch ciasta posmarować masłem (trochę zostawić), posypać przyprawami (również trochę zostawić) i ułożyć plasterki gruszki. Zwinąć i włożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch pozostałym masłem i posypać pozostałym cukrem. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Piec ok. 30-40 min w temp 180 C. Idealne do kawy z mlekiem.