Składniki:
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki razowej
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka UHT SM w Gostyniu
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 250ml śmietanki UHT 30% tłuszczu + kakao
- 1 szklanka malin
Przygotowanie:
- Jajko roztrzepać ze szczyptą soli, dodać cukier, olej i mleko, a następnie mąkę i sodę oraz odrobinę zimnej wody. Ciasto powinno być jednolite o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.
- Łyżką wazową nalewać na formę ciasto i piec gofry na złoty kolor, a następnie wykładać na kratkę, aby po wystudzeniu gofry były chrupiące.
- Śmietanę ubić na sztywno, przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować gofry.
- Wierzch posypać malinami.
Smacznego!
Autor: Dzieci jedzą