To niezwykle kolorowe i pyszne ciasto.
Ciasto:
- 9 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- 4 żółtka
- 2 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki suchego maku
- 2 łyżki kakao
- 1 kisiel truskawkowy
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 galaretka agrestowa
- 1 szklanka śmietanki UHT 30% gostyńskiej
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych białek dodać cukier i ubijać do momentu uzyskania szklistej bezy, następnie dodać przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać olej.
Ciasto podzielić na cztery części
- do pierwszej dodać żółtka jajek i dodatkową mąkę
- do drugiej mak
- do trzeciej kakao
- do czwartej kisiel
Ciasto z dodatkami wymieszać, formę (33*22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i na środku wylać 1 łyżkę ciasta, następne ciasta lać kolejno jak przy wylewaniu „Zebry” do momentu wykończenia ciasta. Piec w temp. 180 stopni około 40 minut.
Galaretki, bez cytrynowej, rozpuścić osobno i odstawić do zastygnięcia. Cytrynową galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wody i odstawić do wystudzenia. Do gęstniejącej, ale jeszcze płynnej galaretki dodać śmietanę i chwilę razem wszystko ubijać. Kolorowe galaretki po zastygnięciu pokroić w kostkę i dodać do masy cytrynowej.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Na dolnym wyłożyć masę cytrynową i przykryć drugim, odstawić do zastygnięcia.
Po zastygnięciu ciasto można polać polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem.
Autor: Izoni Pyszne Smaki