Składniki:
- 330 ml mleka kokosowego
- 150ml Mleka gostyńskiego UHT 3,2 %
- 3 łyżeczki kawy zbożowej bezglutenowej
- 30 gr białej czekolady
- 3 łyżki wiórków kokosowych (drobnych)
Przygotowanie:
Wszystko oprócz cukru i kawy zagotowujemy i gotujemy przez 2-3 minuty. Następnie, mieszamy z cukrem i kawą. Kawę przelewamy do kubeczków, ja wykorzystałam do tego łupinę od kokosa.
Na wierzch:
- 200 ml śmietanki kokosowej porządnie schłodzonej
- 1-2 łyżeczki cukru kokosowego
Śmietankę ubijamy na sztywno, musi być bardzo dobrze schłodzona. Pod koniec dodajemy cukier kokosowy. Gotową śmietankę przekładamy za pomocą rękawa cukierniczego, albo po prostu łyżeczką na wierzch kawy.
Posypka:
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 1 łyżka cukru kokosowego
- Całość podprażamy chwilę na rozgrzanej patelni do lekkiego zarumienienia.
Wierzch oprószamy jeszcze odrobiną kawy i możemy udekorować kuleczkami ciasteczek (u mnie przekrojone na pół).
Autor: Kuchnia Marlenity