Kawowa pijana krowa

Kawowa pijana krowa

KawowaPijanaKrowa d
Składniki:

  • 1/4 litra spirytusu albo wódki
  • 1 puszka Mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego 8% (530g)
  • 1/2 litra Mleka UHT gostyńskiego 2%
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej dobrej jakości
  • odrobina kardamonu i cynamonu
  • trochę przegotowanej wody

Przygotowanie:

Zacznijmy od mleka w puszce – trzeba je zagotować w rondlu z wodą i zostawić na 3 godziny, żeby sobie „pykało” na wolnym ogniu.
Następnie gotujemy także zwykłe mleko, dodając do niego kawę oraz szczyptę kardamonu dla podkreślenia kawowego smaku. Po zagotowaniu należy połączyć delikatnie z mlekiem skondensowanym z puszki. Wszystko wystudzić i dopiero wtedy dodawać powoli spirytus lub wódkę, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej i dość gęstej cieczy.
Taki likier powinien się oczywiście „przegryźć” – niech sobie postoi w chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętej butelce, przez kilka dni.
Można go podawać z bitą śmietaną, pałeczkami czekoladowymi lub sam, bo jest wspaniałym drinkiem i nie wyobrażam sobie bez niego domowej spiżarki! 🙂
Innymi słowy – muuuusicie spróbować!

Autor: Anulowe